- FCL (FULL CONTAINER LOAD) Nedir?
- LCL (LESS CONTAINER LOAD) Nedir?
- Konteyner Çeşitleri Nelerdir?
- 20’ DC Konteyner
- 40’ DC Konteyner
- 40’ HQ Konteyner
- 20’ RF Konteyner
- 40’ RH Konteyner
- Open Top Container (Üstü Açık Konteyner)
- Hard Top Container (Üstü Açılabilir Konteyner)
- Flat Rock Container (Açık Konteyner)
- Tank Container (Tank Konteyner)
- Bulk Container
Inter Lojistik Grubu olarak başta Avrupa olmak üzere birçok dünya ülkesine konteyner taşıma hizmetimiz de uzman ekibimiz tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Müşterilerimize profesyonel hizmetlerimiz kapsamında Amerika, Kanada gibi körfez ülkelerine deniz aşırı şekilde taşımacılık olanakları sunmaktayız. Özellikle deniz yolu taşımacılığı acentaları ile geliştirdiğimiz operasyonlar sayesinde yurtdışına konteyner taşımacılığı oldukça profesyonel şekilde müşterilerimize sunulmaktadır. Sektör gereklilikleri ve müşteri talepleri doğrultusunda yapılan iş süreci geliştirmelerimiz ile door to door (yükleyici deposundan alıcı deposuna) şeklinde konteyner taşıma hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Böylelikle süreci profesyonel bir şekilde yönetip maliyetleri minimum seviyede tutarak profesyonel hizmet verebilmekteyiz. Bu hizmet kapsamında ev eşyaları, mobilya malzemeleri gibi birçok çeşit ürün taşıma hizmeti sunuyoruz. Böylelikle FCL (FULL CONTAINER LOAD) ve LCL (LESS CONTAINER LOAD) yükleme seçenekleri ile müşteri ihtiyaçlarına karşılık verebiliyor durumdayız.
Başlıklar
FCL (FULL CONTAINER LOAD) Nedir?
Full Container Load olarak bilinen FCL yükleme çeşidi Türkçe karşılık olarak “Tam Yüklü Konteyner” anlamına gelmektedir. FCL yükleme çeşidi sürecinde bir konteyner içindeki yükün yalnızca bir alıcıya veya tek bir konteyner sahibine ait olduğu bir taşıma modelidir. Böylelikle tek bir yükleme – boşaltma işlemi gerçekleşmektedir.
LCL (LESS CONTAINER LOAD) Nedir?
Less Container Load olarak bilinen LCL olarak kısaltılmış yükleme çeşidinin ise Türkçe karşılığı “Parsiyel Konteyner Yükleme” anlamına gelmektedir. LCL yükleme çeşidi sürecinde birden fazla yük sahibi veya alıcıya ait olduğu bir taşıma modelidir. Bu süreçte konteyner içerikleri birden fazla kez yükleme ve boşaltma işlemi yapılacağı anlamına gelir.
Konteyner Çeşitleri Nelerdir?
İthalat ve ihracat süreçlerinde taşınacak olan malların yükleneceği konteyner çeşitleri oldukça önemlidir. Birçok türde konteyner olmasının sebebi ise taşınacak her türlü malzeme için farklı konteyner türlerinin tercih edilmesi gerekliliğinden dolayı ortaya çıkmıştır. Konteyner çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak bunlar; soğutmalı konteyner, üstü sabit açık konteyner ve ihtiyaca göre üstü açılabilen ve kapanabilen konteyner çeşitleri vardır. Bu yazımızda çeşitli konteyner çeşitleri için açıklamalar yapıyor olacağız.
Konteyner çeşitleri isimlendirilirken 20’ DC, 40’ HQ, 20’ RF gibi kısaltmalar kullanılmaktadır. Bu kısaltmalardaki ‘ işareti yükseklik anlamına gelir ve feet cinsinden hesaplanır. Yaklaşık olarak 1 feet 30.48 santimetre olarak kabul edilmektedir. Sayılar ve feet ifadesinden sonra gelen kısaltmalar ise konteynerın iç ve dış ölçüleri ile konteyner içerisinde taşınacak malzeme çeşidini belirtmektedir. Şimdi de sırasıyla ithalat ve ihracat işlemleri sürecinde en sık kullanılan konteyner çeşitlerini anlatacağız.
20’ DC Konteyner
İthalat ve ihracat faaliyetlerinde en sık kullanılan konteyner çeşitlerinden birisidir. İsminde geçen “DC” ifadesi “Dry Container” anlamına gelir, Türkçe karşılığı ise kuru taşıma olarak çevrilebilir. Bu konteyner türü özel bir taşıma stratejisi gerektirmez. Kuru malzemeler için elverişlidir. Tekstil ürünleri, kuru gıda, elektronik gibi özel bir taşıma yöntemi gerektirmeyen, soğutma gibi ihtiyaçları olmayan malzemeler için kullanılır.
20’ DC konteyner çelik hammaddeden üretilmiş olup ön ve arka tarafında kapısı bulunmaktadır. Diğer yüzeyleri açılmayacak şekilde kapalıdır. Bu konteyner çeşidinde ürün yüklemeleri iç hacim, kapı genişliği ve metreküp cinsinden yapılır. 20’ DC konteyner çeşitlerinin uzunluğu; 5.700 mm, genişliği: 2.350 mm, yüksekliği ise 2.385 mm olarak üretilmektedir. Bir diğer husus ise kapı ölçüleridir. 20’ DC konteynerın hacmi ise 33 metreküptür. Bu konteyner türünün kapı açıklığı 2.340 mm genişliğe ve 2.280 mm yüksekliğe sahiptir. Kapı boyutları ile toplam boyutların birbiri ile yakın ölçülerde olması ürün yükleme boşaltma esnasında kolaylık sağlaması amacı ile üretilmiş olmasıdır. Bu konteyner çeşidinin boş ağırlığı ise 2.200 kilogramdır. Aynı zamanda bu konteyner türüne 23.000 kilogram yükleme yapılabilir. Fakat kanunlar gereği lojistik faaliyetlerinde taşınabilecek maksimum yük 22.000 kilogramdır.
40’ DC Konteyner
Bu konteyner çeşidi ise 12.200 mm uzunluğa sahip olup genişliği 2.350 mm, yüksekliği ise 2.385 mm ölçülerindedir. Kullanım alanları 20’ DC konteyner ile aynı alanlardır.
İç ölçüleri; uzunluk 12.050 mm, genişliği 2.350 mm, yüksekliği ise 2.385 mm ölçülerindedir. 40’ DC ve 20’ DC konteyner çeşitlerinin tek farkı uzunluklarıdır. Bu uzunluktan kaynaklı olarak 40’ DC konteyner 67 metreküp hacmine sahiptir. Boş ağırlığı 3.750 kilogram olup maksimum 27.000 kilogram yükleme yapılabilir. Fakat kanunlar gereği lojistik faaliyetlerinde taşınabilecek maksimum yük 22.000 kilogramdır.
40’ HQ Konteyner
Bu konteyner çeşidinin ismi “High Cube” olarak bilinmekte fakat kısaltılmış hali “HQ” olarak bilinmektedir. Standart ölçüleri 40’ DC konteyner ile aynıdır. 40’ DC konteyner çeşidinden Tek farkı ise dış yüksekliği 2.900 mm iç yüksekliği ise 2.650 mm boyunda olmasıdır. Kapı açıklığı ise genişlik yine 40’ DC konteyner ile aynıdır fakat yüksekliği 2.550 mm boyundadır. Maksimum 26.500 kilogram yükleme yapılabilir fakat kanunlar gereği lojistik faaliyetlerinde taşınabilecek maksimum yük 22.000 kilogramdır.
20’ RF Konteyner
Bir başka konteyner çeşidi ise 20’ RF konteyner türüdür. RF kodunun anlamı ise refrigerator kelimesinden gelmektedir. RF kodlu konteyner çeşitlerinin en belirgin özellikleri soğutmalı konteyner çeşitleri olmalarıdır. Taşınacak malzemeler eğer bir soğutma ünitesine ihtiyaç duyuyorsa bu tür konteyner tercihi yapmak faydalı olacaktır. Bu tür konteyner çeşitleri ile meyve, sebze, ilaç, dondurulmuş malzemeler gibi ürün transferlerinde kullanılmaktadır.
20’ RF konteyner çeşidinin dış ölçüleri; uzunluğu 5.700 mm, genişliği: 2.350 mm, yüksekliği ise 2.385 mm olarak çelik hammaddelerden üretilmektedir. İçerisinde soğutma ünitesi olması sebebi ile iç hacmi bir nebze daha küçük olmaktadır. 20’RF konteyner çeşidinin iç ölçüleri 5.400 mm uzunluk, 2.300 mm genişlik, 2.170 mm yükseklik şeklinde üretilmektedir. Hacim olarak taşıma kapasitesi ise yine soğutma ünitesinden kaynaklı olarak 27 metreküp olmaktadır. Kapı ölçüleri ise; 2.300 mm genişlik, 2.200 mm yükseklik şeklinde üretilirler. 20’ RF konteyner çeşidi 27.500 kilogram yük taşıyabilme kapasitesine sahiptir fakat kanunlar gereği lojistik faaliyetlerinde taşınabilecek maksimum yük 22.000 kilogramdır.
40’ RH Konteyner
40’ RH konteyner kısaltmasındaki R harfini soğutmalı olmasından, H harfini ise yüksek olmasından almaktadır. Bu konteyner çeşidinin iç ölçüleri; 11.600 mm uzunluk, 2.275 mm genişlik ve 2.410 mm yükseklik olarak üretilir. Metreküp cinsinden ise 67 metreküp hacme sahiptir. 40’ RH ve 40’ DC konteyner çeşitlerinin hacimleri aynı olarak 67 metreküptür. Fakat yükseklik olarak daha büyük olmasına rağmen soğutma ünitesi barındırdığı için metreküp olarak hacimleri aynı ölçüde kalmaktadır.
40’ RH konteyner çeşidinin kapı ölçüleri ise; 2.275 mm genişlik ve 2.470 mm uzunluğa sahiptir. Kullanım alanları ise diğer soğutmalı konteyner çeşitleri ile aynıdır. Maksimum yük taşıma kapasitesi yaklaşık 30.000 kilogram olmasına rağmen kanunlar gereği lojistik faaliyetlerinde taşınabilecek maksimum yük 22.000 kilogramdır.
Open Top Container (Üstü Açık Konteyner)
OTC yani Open Top Container tipindeki konteyner çeşidinin özellikleri tavan kısmının komple açık olması ve kapısı olmasıdır. Kısacası tavan bölgesi yoktur denilebilir. Tavan yerine gerekli yükler yüklenildikten sonra tavan kısmı bir branda yardımı ile kapatılmaktadır.
Bu konteyner çeşidinin kullanım alanları ise genellikle ağır malzemeleri transfer etmek için üretilir. Örnek vermek gerekirse iş makineleri, ağır sanayi aletleri söylenebilir. Üstünün açık olmasının sebebi ise bu tip aletlerin yukarı kısımdan bir kurtarıcı yardımı ile yükleme yapılmasıdır. Bu konteyner çeşidinin kapısı ise daha fazla hareket alanı kazanmak amacı ile inşa edilmiştir. Genellikle 20’ ve 40’ ölçülerinde olan bu konteyner çeşidi özel ölçülerde de üretilebilmektedir. Taşıma kapasitesi ve ağırlık kontrolleri ise nakliye firmaları ile görüşülerek değerlendirilmesi gereken çok hassas bir konudur.
Hard Top Container (Üstü Açılabilir Konteyner)
Bu konteyner çeşidi genellikle 20’, 40’ ve 40’ HQ konteyner tipleri ile aynı görünüme sahiptir. Üstü açılabilir konteyner çeşidi de gerekli durumlarda tavan kısmından yükleme yapılabilmesi için üretilmiştir. Üstü açık konteyner çeşidinden farkı istenildiği zaman tavan kısmının açılır ve kapanabilir olmasından kaynaklıdır.
Flat Rock Container (Açık Konteyner)
Açık konteyner tipindeki konteyner çeşidi görünüm itibari ile yalnızca diğer konteyner çeşitlerinde kapı bulunan kısımların kapalı olması şeklinde üretilmiştir. Tavan ve yan bloklar tamamen açıktır. Bu konteyner çeşidinin üretilme sebebi ise yandan ve yukarıdan taşabilecek malzemelerin transfer işlemleri düşünülerek tasarlanmıştır. Genellikle iş makinası, otomobil filoları gibi ağır işlemler için kullanılır.
Tank Container (Tank Konteyner)
Tank konteyner çeşidi ise genellikle tehlikeli madde taşımacılığı için kullanılmak üzere üretilmişlerdir. Kimya ve gıda alanlarındaki sıvı taşımacılık hizmetlerinde kullanılır. Merkezde bulunan silindir şeklindeki taşıma tankı dikdörtgen bir sabitleyici içerisine oturtulmuştur.
Transfer sırasında çalkalanma gibi tehlike yaratabilecek durumların önüne geçebilmek adına bu silindir malzemenin en az yüzde 80 oranda dolu olmalıdır. Aynı zamanda köpürme ve genleşme gibi tehlikelerin önüne geçmek adına alınabilecek bir önlem dolayısıyla en fazla yüzde doksan beş oranında doldurulmalıdır.
Bulk Container
Bu konteyner çeşidinin üretilme amacı ise genellikle istif ürünlerin taşınması içindir. Bu malzemelere örnek vermek gerekirse kuru bakliyatlar, arpa, buğday, saman gibi istiflenen ürünleri sıralayabiliriz. Bulk container tipindeki konteyner çeşidinin tavan kısmında doldurma yapabilmek için bölmeler vardır.